1 Korinthiers 10:31 Dus of u nu eet of drinkt of iets anders doet, doe alles ter ere van God.

Eten en drinken ter ere van God, hoe dan? Het eerste waar je misschien aan denkt, is gezonder eten of minder alcohol. Dat is natuurlijk een goed idee – dronken worden of overeten brengt niet echt eer aan God- maar ik weet zeker dat Paulus veel meer bedoelde. Eten speelde namelijk een grote rol in de Griekse cultuur!

Paulus heeft het eerst over het volk van God in de tijd van Mozes, ze aten hetzelfde geestelijk voedsel en dronken geestelijke drank, maar toch wees God hen af. Waarom? Afgoderij, ontucht, klagen en opstand. Het gebeurde toen en ook in de tijd van de Grieken, (en zeker ook nu!) en het had allemaal met eten te maken. Er werden voedseloffers gemaakt aan afgoden en er werden grote feesten gouden met eten, muziek, dans en prostitutie. Las Vegas was er niks bij. En dan waren er altijd mensen die klaagden en in opstand kwamen.

Paul herinnert hen eraan, dat als ze avondmaal houden, ze één worden met Christus. Hij stelt een aantal goede vragen. Drink je uit de beker van de Heer of uit die van demonen? Aan wie geef je eer met je daden? We zijn vrij van wet, maar betekent dat, dat we moeten blijven leven zoals we dat eerder deden? Zijn we op onszelf gericht of op de ander?

Onder de joden waren veel discussies over onrein en rein eten. Dat doet me een beetje denken aan alle discussies die nu gaande zijn over afstand houden en het dragen van maskers. Paulus legt uit dat het belangrijker is geen aanstoot te geven, dan gelijk te hebben. Dat is een goeie om over na te denken!

Er zijn veel alledaagse situaties die we niet precies in de bijbel kunnen vinden. Maar we kunnen ons wél afvragen: ‘Brengt het God eer?’. Je kan dit op alles toepassen. Brengt het kijken van deze film eer aan God? Brengt mijn relatie God eer? Eer ik God als ik naar dit evenement ga? Brengt wat ik op social media plaats eer aan God? Als het antwoord ‘nee’ is,

dan kan je jezelf afvragen aan wie je dan wel eer brengt. Best confronterend!

Krijg je genoeg geestelijk voedsel? Onthoudt dat wat je inneemt, er ook uitkomt! Voed jezelf dus met het woord van God. Dan zal je vrucht dragen!

Lizzy

Hi, ik ben Lizzy. 10 jaar getrouwd en moeder van 4 kinderen. Creatieve duizendpoot, gezellige kletskous, dromer, herstellend perfectionist. Gek op Gods schepping en altijd op zoek naar natuurlijke middeltjes voor health & beauty. Fun fact: Ik dans tijdens het tanden poetsen en zing tijdens het koken. Na 10 jaar in het buitenland probeer ik weer een beetje in Nederland te aarden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch