Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij. Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank Hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.

Filippenzen 4: 4-7 NBV

Onbegrijpelijke vrede

Een vrede die alle verstand te boven gaat. Deze vrede is niet logisch. Het is niet de rust die je voelt als je vroeg in de morgen naar het strand gaat of in je eentje gaat wandelen in het bos. Want die vrede is te begrijpen. Ook gaat het niet over de afwezigheid van oorlog. Nee, de vrede waar Paulus het over heeft, is een kalmte die je voelt midden in een storm. Een rust midden in je pijn, verdriet en onrust.

In de gevangenis

Paulus zat in de gevangenis toen hij dit schreef. Niet zo’n driesterrenhotel zoals hier met een bed, goed eten en Netflix. Hij zat geketend, op de vloer in een koude, donkere kerker. Hij was een rijke, bevoorrechte, hoogopgeleide Jood met Romeins burgerschap, die die had besloten zich aan te sluiten bij een minderheid van gelovigen die bespot en vervolgd werden. Hij gaf alles op, omdat niets het kennen van Jezus kon overtreffen. En midden in zijn lijden bemoedigde Paulus zijn medegelovigen met een boodschap van vreugde. Hij maakte zich geen zorgen om zichzelf maar was blij omdat mensen het evangelie te horen kregen. Hij leefde voor Christus. Hij bad voor anderen terwijl hij zelf de meeste gebeden nodig had! Niets kon hem van zijn vrede beroven, omdat Hij zijn vreugde vond in God, niet zijn omstandigheden. En hij kende de kracht van dankbaarheid.

Geen zorgen

Vrede krijg je volgens Paulus door je geen zorgen te maken en dankbaar te zijn. Maar kan dat eigenlijk wel? Ik denk het wel. Het betekent dat je op God vertrouwd, ook als het niet gaat zoals je hoopt. En dat je kijkt naar wat je wel hebt. Toen ik mijn baan een paar maanden geleden verloor, worstelde ik met negatieve gedachten. Maar ik weigerde me zorgen te maken en bad voor een nieuwe baan, terwijl ik God dankte voor zijn trouw. Hij heeft me immers altijd gegeven wat ik nodig had. Ik heb een prachtig gezin en we hebben een dak boven ons hoofd. Hij zorgt voor ons. Ik had later een paar sollicitaties en werd afgewezen, maar toch voelde ik een perfecte vrede. Ik wist dat ik kon vertrouwen op Gods timing. En ik wist dat mijn geluk niet afhing van een baan. Ik heb trouwens nog steeds geen werk, maar toch hebben we elke maand precies genoeg. Vraag me niet hoe!

Vrede van God

We hebben Gods vrede hard nodig, nu meer dan ooit. De vrede van God betekent niet de afwezigheid van problemen. Toen Jezus kwam, hoopte mensen dat Hij de Romeinen zou verslaan en met het zwaard vrede zou brengen. Maar Jezus wilde juist vrede in onze harten geven. Rust in onze gedachten. Zodat we de situaties in het leven aan kunnen en een ander tot troost kunnen zijn. Want echte verandering begint van binnen. Als je Gods perfecte vrede wil ervaren, stop dan met je zorgen maken en begin Hem te danken. Dank Hem voor alles wat Hij gegeven heeft, en vertel Hem alles wat je dwars zit. Begin ook juist te bidden voor anderen. Verheug je in Hem, Zijn prachtige schepping, Zijn beloftes en de mooie dingen die nog zullen komen. Zijn vrede zal jouw hart & gedachten beschermen!

Lizzy

Hi, ik ben Lizzy. 10 jaar getrouwd en moeder van 4 kinderen. Creatieve duizendpoot, gezellige kletskous, dromer, herstellend perfectionist. Gek op Gods schepping en altijd op zoek naar natuurlijke middeltjes voor health & beauty. Fun fact: Ik dans tijdens het tanden poetsen en zing tijdens het koken. Na 10 jaar in het buitenland probeer ik weer een beetje in Nederland te aarden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch